A módszerről

A MÓDSZERRŐL

Mi a gyermek pszichodráma?

Egy csoport-terápiás módszer, mely a közös szerepjátékon, a gyerekek képzeletvilágának és kreativitásának mozgósításán keresztül fejti ki terápiás hatását. A játékban, játékkal, játék által gyógyít, fejleszt.

Célja:

segíteni a gyerekeknek  beilleszkedni a  kortárs és más csoportokba, megfelelni az elvárásoknak , az életükben bekövetkezett változások megértésében és elfogadásában.

Kinek javasoljuk?

Elsősorban azoknak a gyerekeknek, akik a következő problémákkal küszködnek:  viselkedési zavarok (hiperaktivitás, agrasszivitás, koncentrációs készség zavarai),  szorongás, tikkek, inhibíció, pszichoszomatikus zavarok (enurézis, allergia, migrén), krónikus betegségek pszichoszociális problémák (családi konfliktusok, alkoholfüggő szülők, hátrányos helyzetű családok, bántalmazott gyermekek)

Hogyan segít?

A kiscsoportos tevékenységek maximum 6 gyermek részvételével és két terapeuta vezetésével zajlanak, heti egy-másfél órás találkozások keretében, általában egy iskolai évre szerződve.

A csoportban a gyerekek által hozott élményeket dramatizáljuk és lejátsszuk. Így válik lehetővé, hogy jobban megértsék, mi történik velük mindennapjaikban. A szerepjátszás módszere által bővülnek készségeik, új viselkedési módokat próbálhatnak ki, sajátíthatnak el, hogy sikeresebben tudjanak szembenézni a kihívásokkal.

Kommunikációs képességeik és kapcsolati készségük javul, s ilymódon jobban beilleszkednek s jobban is fogják érezni magukat az iskolai és más társas környezetben.

Minden csoportos tevékenység három részből áll.

Az első, bemelegítő (warm-up) fázisban a gyerekek kreatív foglalkozások keretében (rajz, gyurmázás stb.) történeteket találnak ki. Ezekben a történetekben szimbolikus formában megjelennek a gyermeket foglalkoztató aktuális élethelyzetek, traumák.

A második, akció-fázisban ezeket a történeteket, jelmezek, bábok felhasználásával eljátsszák, dramatizálják. A játék alatt lehetőségük nyílik az akciókatarzisra, ami a cselekvésen keresztül történő megértés, belátás, felismerés folyamatát jelenti, nem kényszerítve a gyermeket arra, hogy konkrétan szembesüljön problémáival. Átélhet és kipróbálhat új megoldásokat, élethelyzeteket.

A harmadik (cool-down) fázisban a gyermek rövid beszélgetés során térnek vissza a mesevilágból a valóságba.